Saturday, February 4, 2012

Cucur The Best In Town

Salam Maulidur Rasul...... pada pg yg indah ni....awal2 selesai smayang subuh, ngaji sikit, sya turun ke bawah. Hajat hati nk menyelesaikan kain2 3 bakul utk dilipat, asing untuk d gosok. Sambil tu nonton 'Tanyalah Ustaz' di tv9....kain kotor plak 1 mesin sedang giat mnjalankn rutin harian. Yg kat dapur plak, sya perangatkn kari ikan dan bubur jagung smlam. Selesai aje kain, msuk trus ke dapur nsk tngok apa2 yg boleh d masak. Kain yg 3 bakul tadi, d lipat dah jd 2 bakul.
x tau bila nak proses menyimpan plak
                    Agak lama jgak x masak cucur. Ari ni nk buat cucur kentang plus ikan bilis. Tp saya kena buat 2 bncuhan. Nak dapat cucur yg sedap dan rangup, ha...bole ikut cara saya. Bancuh tepung gandum, baking powder, garam dan gula dgn air suam. Kalu guna air masak....x maunya cucur tu rangup, kluar kuali, trus lembut or lisut. Mula2, saya kena goreng kat anak2 bujang dulu. Sbb depa ni x mo bwang, x mo cili.

Sambil goreng, yg bakinya di tambah bwang, cili potong dan kalu ada bolehla buh daun sup & daun bawang utk memeriahkan lagi ghope cucur nih.
Yang ni, yg dah siap....terlebih garing....sibuk menaip pnya pasal....jgn diamalkan ye ibu2 di luar sana....

              Partner cucur ni, paling sedap, sardin and teh tarik home made. Lupa nk bg tau, selain tu, kita bole buat cucur roti, jagung, udang dan mcm2 lagi. Guna kaedah yg sama. Bancuh ngan air yg betul2 suam. Biar bila celup jari tu, trasa panasnya, tp jgn over panas plak...nanti bila tepung masuk kuali, hancur mnjadi ketulan halus plak. Agak2 la.
ni, kalau nak makan, lenyek2 kan sikit masuk mangkuk kecik
teh tarik home made, leh lawan mamak pnya
Ni, sape nak tolong setle kan pinggan mangkuk piuk nihhh....?
masak pn kita, kemas, basuh pn kita.....huhuhuhuwaaaaa!!!!!

No comments:

Post a Comment